Bebeklerin 4 ile 6 aydan itibaren diş çıkmaya başlayan ve 30 ile 36 aylarda çıkması tamamlanan süt dişi veya bebeklik dişi olarak adlandırılan dişlerin genellikle beyaz renkte olduklarını ve renk değişim yaşandığını ebeveynler tarafından kolaylıkla fark edildiğini savunuyor.

Renk değişiminin altında kansızlık gelişimini önlemek amacıyla kullanılan demir içerikli damla ve şurupların, ağız içinin hijyen olmamasını, fazla şeker ve tatlı tüketilmesinin, sulardaki fazla flor veya bebeklere flor içeren ilaçların verilmesinin, meyve suyu ve süt gibi gıdaların uyku öncede bebeğe verilmesinin, bazı antibiyotiklerin, yürüme koşma sırasında bebeğin düşmesiyle oluşan hasarların sebebiyet verdiğinin altını çiziyor.

Bebeklerde de lekesiz ve sağlıklı dişler için ağız bakımının yapılmasının şart olduğunu kaydeden uzmanlar, bebeklikte itibaren yumuşak diş fırçası ve bebeklere uygun yutulabilir diş macunları ile dişler temizlenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Bebeklerde tatlı tüketiminin sınırlandırılmasının ve doktor önermedikçe herhangi bir ilaç kullanımı tercih edilmemesini de kaydeden uzmanlar, bebeklerin asla uykudan hemen önce biberonla beslenmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Süt dişlerinin kalıcı dişlere göre daha beyaz olduğunda diş değiştirme döneminde yan yana görüldüklerinde tedirginlik duyulmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, ayrıca, süt dişleri nasıl olsa dökülecek diye düşünülmemelidir, çünkü sağlıklı süt dişleri, ileri dönemde çıkacak olan kalıcı dişlerin sağlığı için de çok önemlidir.