Halk arasında çok bilinmeyen ancak akraba evlilikleri sonucunda çok rastlanılan bir hastalık olan gizli beyincik sarkmasıyla ilgili uzmanlar uyarıyor.

Daha çok 20 – 30 yaş aralığında gözükmekle birlikte çocuklarda bile rastlanabilen bir hastalık olan beyin sarkması konusunda tedbirli olmakta fayda var.

Beyincik sarkmasının başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabileceğini hatırlatan uzmanlar, özellikle vertigo, migren, uyku apnesi, boyun ağrıları ve depresyonun dikkat edilmesi gereken hastalıkların olduğunu işaret ediyor.

İyi fiziksel ve nörolojik muayene gerçekleştirilmeden başka hastalıklarla beyincik sarkasının karıştırılma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan uzmanlar, en fazla baş dönmesi ve dengesizlik şikayetlerinden dolayı vertigo tanısı konulduğunu paylaşıyor.

Baş ağrısı nedeniyle migren, solunum merkezine bası nedeniyle uyku apnesi ve uzun süreli mutsuzluk nedeniyle depresyonla karıştırılan beyin sarkması için beyin, sırt ve bel bölgelerinde görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekiyor.

OMURİLİKTEKİ KİSTLER BEYİNCİK SARKMASINI TETİKLİYOR

Beyincik sarkmasının yüzde 40'lık bir kısımının omurilikte kistler nedeniyle meydana geldiğin paylaşan uzmanlar, hastanın öncelikle beyincik sarkmasının şikayet verip vermediğini kendi kendilerine sorması gerektiğini belirtiyor.

TEDAVİSİ CERRAHİ!

Şikayet veren beyincik sarkmalarının mutlaka tedavi edilmesi gerektiği üzerinde duran uzmanlar, bilinen ve etkili bir tedavimin yalnızca cerrahi olduğunu kaydediyor.

BEYİNCİK SARKMASINDA NELER YAŞANABİLİR?

Beyincik sarkmasının tedavi edilmediği takdirde ilerleyici, kol ve bacaklarda felç, solunum sisteminde baskı verici bir hastalık olduğunu paylaşan uzmanlar, nadir de olsa ani ölümlerin de yaşanabileceğini dile getiriyor.

Beyincik sarkmasının teşhisinin artık kolaylıkla ve hızlıca konulabildiğini paylaşan uzmanlar, uygun cerrahi yöntemi bulunmasıyla birlikte bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu vurguluyor.