4 mm'den küçük taşların böbrek ve idrar yollarından kolaylıkla atılabildiğini belirten uzmanlar, 6 mm'nin üzerindeki taşların müdahale gerektirdiğini ifade ediyor. Vücudunda taş oluşan kişilerin beş yıl içinde başka böbrek taşı ile karşılaşma riskinin yüzde 50'lilere yakın olduğunu da dile getiren uzmanlar, çocuk dünyaya getiren kadınların ifadeleri göz önüne alınarak yapılan yorumlarla taş düşürmenin doğumdan daha sancılı bir süreç olduğunu kaydediyor.

Yaz aylarında günde 2,5 – 3 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, sıvı tüketimi derken 'su' tüketimini kastettiklerinin de altını çiziyor. Sudan daha çok böbrek taşı düşürenlerin doğal limonatayı da tercih ettiklerini belirten uzmanlar, şeker hastası olmayanların limonatayı tatlandırmak amacıyla çok az miktarda şeker kullanabileceğini de hatırlatıyor.

Limonun içinde bulunan sitrat maddesinin doğal bir taş oluşumu engelleyicisi olduğunu işaret eden uzmanlar, piyasada taş oluşumunu engellemek adına sitrat içeren ilaçların da bulunduğunu vurguluyor. Böbrek taşından kurtulmak isteyenlerin doktor tarafından önerilmedikçe bu ilaçlara yönelmemesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, doğal limonataya ağırlık verilebileceğini kaydediyor.

İdrarınızın rengi ne kadar açık olursa o kadar düşük konsantrasyonda mineral içerdiğini bunun da idrar yollarında bu minerallerin bir araya gelme fırsatı bulamadan atıldığını gösterdiğini hatırlatan uzmanlar, idrar renginizi dikkatlice takip etmenizi ve her saat sıvı tüketimine önem vermenizi tavsiye ediyor.

Ağırlıklı olarak hayvansal gıda tüketmenin idrarın asit yönüne kaymasını sağlıyor, bu da idrarda kristal oluşumuna sebebiyet veriyor. Aynı şekilde aşırı miktarda tuz tüketilmesinin de böbreklerde sodyumun artmasına ve taş oluşumuna sebebiyet verdiğini vurgulamakta fayda var.