Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl hizmet ihracatına 7,3 milyar lira hibe desteği sağlanacağını, mal ihracatıyla birlikte toplam destek tutarının 33 milyar liraya ulaşacağını açıkladı.

Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER) Kümelenme Konferansı'nda konuşan Bolat, ihracatın sadece döviz geliri değil, aynı zamanda yatırım, üretim, istihdam ve küresel tanıtım anlamına geldiğini vurguladı.

Kayseri'de Filistin'e destek gösterisi
Kayseri'de Filistin'e destek gösterisi
İçeriği Görüntüle

Bolat: “İhracatçılarla sahada birlikteyiz”

Ticaret Bakanlığı'nın ihracat politikalarında “teknik direktör” olduğunu, sahada ise ihracatçıların oyunu yönettiğini belirten Bolat, “Biz birlikte bir takımız. Yeni pazarlara açılma, dünya çapında markalaşma süreçlerinde omuz omuzayız” dedi.

Hedef: 121 milyar dolarlık hizmet ihracatı

Geçen yıl Türkiye'nin toplam mal ve hizmet ihracat gelirinin 377 milyar dolara ulaştığını, bunun 115 milyar dolarının hizmet ihracatından geldiğini belirten Bolat, bu yıl hedefin 121 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin hizmet ihracatındaki küresel payının %1,32’ye yükseldiğini söyleyen Bolat, “Dünyada hizmet ticaretinde fazla veren ilk 5 ülke arasındayız” diye konuştu.

Türk dizileri, sağlık turizmi, lojistik öne çıkıyor

Bolat, Türkiye’nin sinema ve dizi ihracatında dünya çapında ilk 5 içinde olduğunu ve her gün 800 milyon kişinin Türk yapımlarını izlediğini belirtti. Eğitimde 337 bin uluslararası öğrenciyle ilk 10’da olduklarını, sağlık turizminde ise 1,6 milyon hastaya hizmet vererek 3 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini aktardı.

Lojistik ve taşımacılık sektöründe ise 40 milyar dolarlık ihracatla milli gelirin 13’te 1’inin bu alandan sağlandığını vurguladı.

HİSER ile 1000 firma destek aldı

HİSER projelerinin bugüne kadar yaklaşık 1000 firmaya destek sağladığını belirten Bolat, “Bu projeler firmalara sadece finansman değil, ortak hareket etme ve markalaşma kültürü kazandırıyor. İlk kez ihracata adım atan firmalar için HİSER büyük bir başlangıç fırsatı” dedi.

Bu yıl 6 kategoride en başarılı HİSER projeleri ödüllendirilirken, Bakanlık tarafından hazırlanan 77 maddelik ihracat eylem planının da devreye alındığı duyuruldu.

Kaynak: AA