Öğrencilerin sömestr tatiline daha haftalar kala tatil havasına girdiğini hepimiz gözlemlemiştik. Sömestrin gelmesiyle birlikte tam da istedikleri tatil programına kavuşan öğrenciler ebeveynlerine bu dönemde tam anlamıyla baskı uyguluyor.

Öğrenciler sömestri sürekli bilgisayar başında oyun oynayarak, tatil yaparak geçirmek istiyor. Ancak uzmanlar ebeveynleri uyarıyor.

Öğrenciler için sömestrin yalnızca 'tatil' anlamına geldiğini, ancak ebeveynler için tam anlamıyla sömestrin bunu ifade etmemesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, öğrencilerin daha çok oyun oynamak, uyumak, dinlenebilmek ve arkadaşları ile vakit geçirebilmeyi arzu ettikleri bu dönemde her şeyin dengeli planlanması gerektiğini kaydediyor.

Öğrencilerin tatil döneminde ders çalışmaya soğuk bakmasının ebeveynler tarafından yadırgandığını ancak bunun üstesinden gelinebilecek bir durum olduğunu kaydeden uzmanlar, elbette tatilin ilk gününden öğrenciler üzerinde ödev, ders baskısı duymamanız gerektiğini de vurguluyor.

Bu çıkmazdan kurtulabilmenin en önemli yolunun sömestr tatilini çocuk ile birlikte planlamaktan geçtiğini hatırlatan uzmanlar, her çocuğun karakterleri, düşünme şekli, ders çalışma alışkanlıkları ve ihtiyaçlarının birbirinden farklı olduğunun altını çiziyor.

Tatilin verimli geçmesine yönelik plan yapılırken çocukla işbirliği içinde olmanın yarar sağlayacağını dile getiren uzmanlar, bazı çocukların kendi programını oluşturma konusunda daha istekliyken bazılarını ise mutlaka yönlendirmek gerektiğini savunuyor.

Elbette burada çocuğun yaşının da büyük etken olduğunun altını çizen uzmanlar, ilköğretimin başlarındaki bir öğrenci için programını tek başına oluşturmak çok da mümkün değilken, daha büyük çocuklarda bu programın oluşturulmasında çocuğun fikirleri ön plana çıktığını hatırlatıyor.