Ekonomide En Zor Dönem Geride Kaldı, Kalıcı Refah İçin Hedef Enflasyonu Düşürmek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadelede en zor dönemin geride kaldığını belirten Şimşek, ekonomide istikrarın sağlanması adına atılan adımların sonuç vermeye başladığını vurguladı. Şimşek, hedeflerinin enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmek olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, ekonomiyi iyileştirmek adına yapılan çalışmaların detaylarını paylaşırken, geçtiğimiz yıllarda karşılaşılan kırılganlıkların önemli ölçüde giderildiğini belirtti. Para politikalarının etkisinin zamanla hissedildiğini ifade eden Şimşek, bütçe açığının kontrol altına alındığını ve kur risklerinin yönetildiğini dile getirdi. "Eğer bu adımları atmasaydık, enflasyon çok daha yüksek olabilirdi," diyen Şimşek, özellikle KKM ve döviz kuru gibi önemli risklerin başarılı bir şekilde yönetildiğini vurguladı. Petrol fiyatları gibi dış etkenlerin tahmin edilmesinde zorluklar yaşandığını, ancak bu faktörlerin modellerle öngörüldüğünü ve bu doğrultuda programlar geliştirildiğini de ekledi.

Enflasyon Tekrar Tek Haneli Olacak

Bakan Şimşek, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birinin geçim sıkıntısı ve gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu ifade etti. Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için yapılan çalışmaların devam ettiğini söyleyen Şimşek, “AK Parti geçmişte bunu başardı, 90’lı yıllarda yüzde 70’leri bulan enflasyonu 2003 sonrasında tek hanelere düşürdük” dedi. 2025 yılının ikinci yarısında fiyatlarda belirgin bir rahatlamanın hissedileceğini belirten Şimşek, hizmet enflasyonunun düşmesinin daha zaman alacağını, ancak fiyat artış hızının yavaşlamaya başladığını söyledi.

Sabra ve Zaman İhtiyaç Var

Küresel Ekonomik Zorluklar, Enflasyon Tehditleri Küresel Ekonomik Zorluklar, Enflasyon Tehditleri

Şimşek, özellikle konut arzını artırarak fiyatların dengelenmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Deprem bölgesinde bu yıl 201 bin konutun teslim edileceğini ve gelecek yıl 250 bin ilave konutun sunulacağını belirtti. İstanbul’da da konut arzını artıracak programların uygulanacağını söyledi. Şimşek, enflasyonla mücadelede sabır ve zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Biz şok terapi uygulamadık, bu yöntemin doğru olmadığını gördük. Amacımız makro ekonomik istikrarı sağlamak ve bunu sürdürülebilir hale getirmek" ifadelerini kullandı.

Ekonominin mevcut durumu ve geleceği hakkında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin döviz rezervlerinde ciddi bir sorun kalmadığını ve büyük risklerin azaltıldığını söyleyen Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu süreçte tam destek verdiğini belirtti.

Vergi Adaletini Sağlama Çabaları

Vergi politikalarına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Bakan Şimşek, kurumlar vergisinde yapılan düzenlemelere dikkat çekti. Kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldığını ve kamu-özel iş birliği şirketlerinden alınan vergilerin yüzde 30’a yükseltildiğini söyledi. Ayrıca, çok uluslu şirketlere yüzde 15 oranında kurumlar vergisi getirildiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl KDV ve ÖTV oranlarında yapılan artışın ardından, vergide adalet sağlamak için önemli çabalar harcandığını ifade etti. “Maalesef sosyal medyada ciddi bir karalama kampanyası var,” diyen Şimşek, özellikle ekonomik programa yönelik eleştirilerin art niyetli olduğunu dile getirdi.

KDV Oranlarında Artış Gündemde Değil

Vergi artışları konusunda net bir tavır sergileyen Şimşek, şu anda KDV oranlarında herhangi bir artış düşünmediklerini vurguladı. “Vatandaşa yansıyacak bir KDV artışı gündemimizde yok,” diyen Şimşek, bu konuda çalışmalarının olmadığını belirtti. Geçtiğimiz dönemde yapılan vergi artışlarının, özellikle gelir dağılımındaki adaletsizliklerin giderilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Şimşek, bu adımların da ekonomide uzun vadeli faydalar sağlayacağını ifade etti.

Enflasyonla Mücadelede Yeni Dönem Başlıyor

Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, Türkiye ekonomisi zorlu bir sürecin ardından istikrar yolunda ilerlemeye devam ediyor. Enflasyonun tekrar tek hanelere düşürülmesi için yapılan çalışmaların sürdüğünü belirten Şimşek, geçim sıkıntısının giderilmesi ve gelir dağılımının daha adil hale getirilmesi için de adımların atılacağını söyledi. Konut arzının artırılması, hizmet ve mal enflasyonunun düşürülmesi gibi önlemlerle, 2025’in ikinci yarısında ekonomik rahatlamanın daha net hissedileceği öngörülüyor.