Sosyal, motor, duygusal ve zihinse gelişimin temellerinin atıldığı çocukluk döneminde teknoloji kullanımı konusunda ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, özellikle sanal bağımlılıkların ergenler ve gençler arasında oldukça yoğunlaştığın vurguluyor.


İnternet, cep telefonu ve tabletlerin yanı sıra oyun konsollarından da oynanan oyunların ergenlerin yüzde 60'ını etkisi altına aldığını dile getiren uzmanlar, bu oyunların yüzde 33'ünün strateji, yüzde 27'sinin savaş ve yüzde 17'sinin ise kumar temalı olduklarını da hatırlatıyor.


Uzmanlar normalde spora ve eğlenceye zaman ayırmaları gereken zaman dilimini oyun oynamakla geçiren ergenlerin, gerçekle sanal dünya arasındaki sınırı algılamakta zorlandıklarını da paylaşıyor.


Uzmanlar, zihinsel, duygusal, sosyal ve motor gelişiminin temellerinin atıldığı dönem olan çocukluk dönemi için teknoloji kullanımı konusunda aileleri uyarıyor.


TELEVİZYON DÜŞKÜNÜ AİLELER, BAĞIMLI ÇOCUKLARA SEBEP OLUYOR


Sanal dünyaya bu kadar bağımlı bir nesilin gelmesinin en büyük nedenleri arasında ebeveynlerin televizyona düşkünlüğü ve çocuklarına rol model olmalarının yattığını işaret eden uzmanlar, artık aile içinde sağlıklı bir iletişim kurmanın çok zor olduğunu da belirtiyor.


Evde gün boyu hiç kapanmadan açık duran televizyonun çocukları teknoloji bağımlılığına ittiğini kaydeden uzmanlar, çocukların 3 yaşına dek teknolojik aletlerle tanıştırılmasının sakıncalı olduğunu vurguluyor.


Yapılan araştırmalar çocukların teknolojik aletlerden uzak durması ve bunlar yerine vücut hareketlerini, el becerilerini, işitme, görme ve konuşma, sosyal davranışlarını geliştirecek alışkanlıklara yönlendirilmesi gerektiği ortaya koyuyor.


Televizyon izleyen çocuklarda gelişim geriliği yaşandığını da dile getiren uzmanlar, televizyon, cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi aletlerin çocukların perspektif açısını yok ettiğini kaydediyor.