Sigara içen bir çok kişi hamile kaldıktan sonra sigara içmeyi bırakıyor. Bazı erkeklerde eşi hamile kaldıktan sonra sigara içmeyi bırakıyor. Hamilelik sürecinde sigarayı bırakmak doğru bir karar, ancak yeterli değildir. Çocuk yapmaya karar veren kadın ve erkek sigarayı bırakmalıdır. Çünkü sigara tüketimi erkeklerde sperm kalitesini düşürürken, kadınların yumurtalarında daha yüksek anomali riski oluşturur.

Özellikle çalışan bireyler gün içerisinde fazla kafein tüketebiliyor. Ancak hamile kalmayı düşünüyorsanız kafeinli içeceklerden de vazgeçmeniz gerekiyor. İki adet yaklaşık 250 gr'lık kahveden fazlası önerilmiyor.

Aşırı alkol tüketimi kadınlarda doğurganlığı azaltır ve hormon seviyelerini değiştirir. Erkeklerde ise sperm kalitesini düşürür. O yüzden alkol tüketimini de sadece hamilelik döneminde değil, hamilelikten önce bırakmak gerekir.

Çok zayıf ya da aşırı kilolu olmak ta hamilelik için risklidir. Düşük kilolar yumurtlama ve doğurganlık problemleri yaratabileceği gibi, yüksek kilolarda da hamilelik diyabeti ve doğumda sıkıntılar gözlenebilir.

Fit kalmak isteyebilirsiniz, bu en doğal hakkınız. Ancak hamilelikten önce ve hamilelik döneminde ağır spor ve egzersizlerden kaçınmak gerekir. Ağır spor ve egzersizler regl dönemlerinde aksamaya ve doğurganlıkta azalmaya sebep olabilir.

Hamilelikte diş sağlığı da oldukça önemlidir. Çürük dişler, bebeğin erken doğmasına ve düşük kilolu doğmasına neden olabilir. İşte bu nedenlerden dolayı hamilelik öncesi diş muayenesinde geçmeli ve varsa çürük dişler tedavi edilmelidir.