Yağlardan zengin diyetle beslenen kadınların çocuklarında mental sağlık problemlerinin daha fazla görülebileceği üzerinde duran uzmanlar, maymunlar üzerinde gerçekleştirilen araştırmaların sonuçlarının hiçte iç açıcı olmadığını dile getirdi.

Anne adaylarının gebelik boyunca tükettikleri aşırı yağlı besinlerin, çocukların beyin gelişimini olumsuz etkilediğini savunan uzmanlar, serotonin yani mutluluk hormonu seviyesinin düştüğünü ve duygu durum bozukluklarının söz konusu olduğunu ifade ediyor.

Çocuklar daha sonra sağlıklı beslense bile anne karnında meydana gelen bu değişikliklerin etkisinin giderilemeyeceğini kaydeden uzmanlar, yağdan zengin beslenmenin yalnızca anne karnın değil hayat boyunca önemli sıkıntılara yol açtığını paylaşıyor.
Çocuklarda anksiyete ve depresyon gibi bozuklukların yanı sıra pek çok zihinsel hastalığın anne beslenmesiyle ilgili olduğunu kaydeden uzmanlar, obezite ve yağ tüketiminin gelişen ülkelerde gittikçe arttığı düşünüldüğünde gelecek nesillerin bunun etkileriyle karşılaşacağı üzerinde duruyor.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gebe maymunlar üzerinde gerçekleştirilen yağ içeren diyetin etkileri araştırmasında 65 adet gebe Mamak maymunu ele alındı. İki gruba ayrılan bu maymunlardan ilk gruba yağdan zengin diyet verilirken diğer grup kontrol grubu oldu.

Dünyaya gelen 135 dişi ve erkek yavruda gerçekleştirilen araştırmada anne karnında yüksek yağ içeren diyete maruz kalanların kontrol grubuna göre daha fazla anksiyeteye rastlandı.

Uzmanlar beyindeki merkezi serotonin sistemindeki bozulmaların bu duruma neden olduğunu paylaşıyor. Düşük mutluluk hormonu seviyelerini, iştahı, sindirimi, hafızayı, uykuyu ve seksüel arzuyu etkileyen mod bozukluklarına neden olduğunu dile getiren uzmanlar, sonrasında yavrular diyete başlasa bile erken yaştaki bu etkilenmeden geri dönüşün söz konusu olmadığını kaydediyor.