Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmalar, kalp hastalıklarından ölümlerin yüzde 40,4 oranıyla tüm ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını ortaya koymuş durumda.

Türkiye'de her sene yaklaşık olarak 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunların yaklaşık 100 bininin hayatını kaybettiğini kaydeden uzmanlar, son yıllarda kalp krizi geçirenlerin arasında 50 yaş altındaki kişilerin oranı yüzde 20'yi geçtiğinin saptandığını belirtiyor.

Genç yaşta kalp krizinin bu denli yaygınlaşmasının artında ülkemizde her geçen gün artan sigara içme oranlarının yattığını belirten uzmanlar, kalp krizinde erken müdahale ise hayat kurtardığının üzerinde duruyor.

Uzmanlar özellikle kalp hastalarının 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrısında zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Kalbi besleyen koroner damarların ani tıkanmasının ölümle sonuçlanan kalp krizi tablosuna sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, kalp krizine yol açan en önemli risk faktörlerinin erkek olmak, yaşın erkeklerde 45'in kadınlarda 55'in üzerinde olması, diyabet, sigara öyküsü, genetik yatkınlık, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam tarzı ile sağlıksız beslenme sonucu gelişen obezite ve stres olduğunu vurguluyor.

Havaların soğumaya başlamasının da kalp üzerinde olumsuz etkiler yaparak kalp krizi riskini arttırdığı uyarısında bulunan uzmanlar, soğuk ve rüzgarlı hava kalp damarları üzerinde büzüştürücü etki yaratarak ve yine tansiyonu yükseltip kalp hızını arttırarak duyarlı kişilerde kalp krizi riskine yol açabileceğini belirtiyor.