Uzmanlar her 4 kişiden birinin hazımsızlıktan dert yandığını belirtirken, hazımsızlığa sık sık yaptığımız beslenme hatalarının sebebiyet verdiğinin altını çiziyor.

Kişilerin hazımsızlığı hafife aldığını ve bunun ilerleyen dönemlerde ciddi hastalıkları tetiklediğini kaydeden uzmanlar, özellikle gastrit, ülser, reflü, pankreas, gıda alerjisi, bağırsak enfeksiyonu, romatizma, diyabet, mide kanseri gibi hastalıkların kökeninde hazımsızlığın yattığını paylaşıyor.

Bilim insanları gerçekleştirdikleri araştırmalarda düzensiz, hızlı ve çiğnemeden yenilen yemeklerin bu hazımsızlığı tetiklediğini dile getirirken, bu alışkanlıkların gıdanın sindirime hazır hale getirilmesini, midedeki asit seviyesinin normale dönmesi için yeterince zaman tanınmasını önlediğini vurguluyor. İşte bütün bunların yanında ortaya hazımsızlığın çıktığını da hatırlatan uzmanlar, düzenli aralıklarla, uzun süre aç kalmadan beslenmeye özen göstermenizi tavsiye ediyor.

Yağlı, kızartılmış ve bol baharatlı yemeklerden kaçının. Bunun nedeni ise yağlı yemeklerin midenin boşalmasını geciktirerek sindirimi zorlaştırması. Baharatlı ve kızartılmış besinler de mide asit dengesini bozacağı için hazımsızlığa neden olabiliyor.

Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ettiğiniz halde hazımsızlık yakınmanız varsa bu durumun sorumlusu yemek yerken hava yutmanız olabilir. Hava yutmak midenin şişmesine yol açarak hazımsızlık yapabiliyor. Bu nedenle yemek yerken fazla konuşmaktan kaçının.

Reflü sorunu bulunanların akşam yemeği ile yatağa girme vakitleri arasında mutlaka 2-3 saat bırakmaya özen göstermesi gerektiğini hatırlatırken, yemek yedikten sonra hemen yatmak mide henüz boşalmadığı için mide asidinin ve gıdaların yemek borusuna doğru kaçmasını kolaylaştırdığını vurguluyor.