Nüfus bakımından dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın yüzde 14'lük bir kısmının yani 190 milyon Müslüman'ın yaşadığını hatırlatarak bugün ülkede alınan bir önemli bir haberi sizlerle paylaşmak istedik.

Müslüman erkeklerin nikah akdini sonlandırabilmesini sağlayan 'talak'ı Hindistan Yüksek Mahkemesi anayasaya aykırı bularak geçersiz saydı.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de görülen davada, içlerinde farklı inaç gruplarına sahip 5 kişiden oluşan jüri heyeti 3'ünün lehte oy vermesiyle 'talak' uygulamasını yasa dışı saydı.

Hindistan Müslüman Kadınlar Hareketi isimli sivil toplum kuruluşunun lideri Zekiye Soman, 'talak'ın geçersiz sayılmasının zafer niteliğinde olduğunu kaydetti.

Çok mutlu olduklarının ve tarihi bir gün yaşadıklarının altını çizen Soman, ancak toplumun dönüşüm, güçlenme ve bilinçlendirme adına uzun soluklu bir mücadelenin içinde olduklarını bu nedenle işlerinin henüz bitmediğini dile getirdi.

'Talak'ı görüşen Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin başkanı ise, hükümetten dava hükmüne göre altı ay içerisinde yeni bir karar çıkarmalarını talep ettiklerini paylaştı.

Kararın ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi sosyal medya hesabından talak uygulamasının yasadışı kabul edilmesiyle birlikte Müslüman kadınlara eşitlik verileceğini vurguladı.

Hindistan'da bulunan kadın hakları örgütleri eşitliğe aykırı olduğu ve erkekler tarafından kullanılacağı gerekçesiyle üç talak uygulamasına karşı uzun zamandır mücadele içinde bulunuyordu.

Birçok dini inancı uhdesinde barındıran Hindistan'da vatandaşların kendi inançlarına göre izdivaç, boşanma ve miras paylaşımı gerçekleştirmesine izin veriliyor.

Müslüman gruplardan bir kısmı, devletin inançlara müdahale etme yetkisinin bulunmadığı yönünde açıklama yaptı.

Bazı analistler de Hindu çoğunluğun bu ve benzeri kararlarla toplumdaki İslam etkisini sınırlamaya çalıştığını öne sürdü.