Yeni ilaç ve teknikler sayesinde doğum sırasında meydana gelen ağrının büyükçüde azaltıldığını savunan uzmanlar, annenin doğum sırasında fazla acı çekmesi, bazı anne adaylarında fizyolojik stres oluşmasına, bazılarında ise kan basıncının ve kalp atım hızının fazla yükselmesine neden olarak olumsuz sonuçlar doğurabileceği üzerinde duruyor.

Ağrılı bir doğum süreci yaşayan anne doğum sonrasında yorgun düşmekte olduğunu ifade eden uzmanlar, annelerin yaşadığı bu sorunu ortadan kaldıran 'Epidural Analjezi' yönteminin kimlere, nasıl uygulandığını anlatarak uygulama sonrasındaki süreçle ilgili merak edilen sorulara yanıtlar verdi.

Doğum eyleminin başlaması ile rahim kasılmaları şiddetlenerek düzenli hale gelir. Kasılmalar rahim ağzının açılmasına neden olur. Genellikle doğum için uygulanacak Epidural Analjezi rahim ağzı açıklığının 4 cm olduğu zaman uygulanmaya başlanır. Daha önceden uygulanması doğum süresinin uzamasına, daha geç uygulanması ise hem annenin gereksiz yere ağrı çekmesine neden olur hem de işlemin yapılabilmesi için hareketsiz kalması gereken kişinin hareket etmeden duramamasına neden olarak işlemin başarısız olmasına neden olur.

Epidural Analjezi omurilik içinde bulunan, içinde karın, kalça ve bacakları ait sinir köklerinin olduğu epidural aralığa ince bir katater yardımı ile lokal anestezik ilaçların uygulanması ile sağlanır. İşlemi yapacak olan anestezi hekimi işlem öncesinde anne adayı ile görüşüp işlemin nasıl yapılacağını anlatır. Annenin hem sözel hem de yazılı onayı alınır.