Uzmanlar herkesin yapabileceği bir spor olmayan kayak ile ilgili önemli uyarılarda bulunuyor. Yoğun fiziksel aktivite, güç ve dayanıklılık gerektiren kayağa, bir de keskin soğuk eklenince, mutlaka beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizen uzmanlar, kasların glikojen deposu ve hidrasyon, kayak dahil fiziksel aktivitedeki başarıda kilit noktalar olduğunu hatırlatıyor.

Kayak tatillerinde, günlük tüketilmesi gerekenden daha fazla sıvı tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, vücudun sıradan günlerle kıyasla daha fazla enerji harcadığını ve sıvıyı yeteri kadar almazsanız yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı, kaslarda ağrı, performans kaybı, susuzluk ve ağız kuruluğu gibi notların hayatı size zehir edeceğini savunuyor.

Uzmanlar öncelikle susayıp susamadığınızı anlamanın yolunun kendinizi yoklamaktan geçtiğini savunurken, soğuk havalarda susanıldığının fark edilemeyebileceği üzerinde duruyor. En basit susuzluk kontrolünün idrar gözlemi olacağını vurgulayan uzmanlar, eğer az idrar yapıyorsanız ve rengi koyuysa mutlaka sıvıya ihtiyacınız olduğunu dile getiriyor.

Kayak yaparken, kaslarda enerji ortaya çıkarabilmek için glikojen depoları yoğun olarak kullanıldığını paylaşan uzmanlar, karbonhidrat içeren gıdalar kasların çalışması, glikojen depolarının doldurulması, vücudun tükettiği enerjiyi hem hızlı hem de etkili bir şekilde geri kazanmasına yardığını hatırlatıyor.

Profesyonel bir kayakçının günde yaklaşık 6000, saatte 300 ile 600 kalori arasında harcadığını da hatırlatan uzmanlar, alkol tüketimi dehidrasyonu artırır ve kan damarlarını gevşetir. Bu da hem vücut ısısını düşürür hem de performans kaybına sebep olur. Bu yüzden alınan alkol miktarı, sizin alkole karşı ne kadar dayanıklı olduğunuz vs. çok önemli. En iyisi hiç alkol almamak... Öte yandan içer içmez dayanıklılık, güç, direnç ve zindelik verdiği için kayakçıların tercih ettiği kafeinli içeceklere de dikkat! Çünkü kafeinli içecekler, diüretik etkiye sahiptir. Bu da vücudun su kaybını artırır.