Klimanın sebep olduğu en önemli hastalığın lejyoner hastalığı olduğunun altını çizen uzmanlar, bu hastalığa sebebiyet veren Legionella Pneumophila isimli bakteriye karşı klima kullanan herkesi uyarıyor.

Hastalıkların yayılmamasının klimaların denetlenmesinden ve temizliğinden geçtiğini paylaşan uzmanlar, sağlık açısından bu denetimlerin büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

LEJYONER HASTALIĞI SALGINLARA NEDEN OLUYOR

Klimanın bilinçsiz ve uzun sürekli kullanımının beraberinde getirdiği hastalıklardan olan lejyoner hastalığının otellerde, hastanelerde, plazalarda yani kısacası klimaların yoğun olarak kullanıldığı her yerde salgın olarak ortaya çıkabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Lejyoner hastalığına sebep olan Legionella Pneumophila bakterisinin akciğerlere ulaşmasıyla birlikte ortaya atipik zatürre çıkabileceğini belirten uzmanlar, öteki zatürrelerden bu zatürreyi ayırt etmenin kolay olmadığının da altını çiziyor.

BAKTERİ DURGUN SULARI SEVİYOR

Ilık ve durgun sularda üreyen bu bakteri, yaz aylarında ortaya çıkan salgınların ana unsurları arasında bulunuyor. Bu nedenle klima sistemlerinin denetlenmesinin, mikroplardan arınmasının, soğutucu ve su tesislerinin düzenli kontrol edilmesinin bakterilerin çoğalmasını sınırlayacağını unutmamak gerekiyor.

Söz konusu bakteri suda üreyebildiği için ortam dezenfeksiyonun yanı sıra su sisteminin de göz önüne alınması gerektiğini belirten uzmanlar, bu hastalığın baskılanmış bireylerde şiddetli ortaya çıkacağını, orta yaş ve üzeri kişilerde, sigara kullananlarda ve kronik akciğer hastalığı bulunanlarda önemli sıkıntılar doğuracağını dile getiriyor.

Şeker hastaları, böbrek yetmezliği bulunanlar, AIDS ve kanser hastalarının da bu bakteri konusunda tetikte olması gerekiyor.

Hastalığın semptomlarına bakarak teşhiste bulunmanın kolay olmadığını işaret eden uzmanlar, bazı testlerin yapılmasının şart olduğunu paylaşıyor.