Sokak hayvanları çok zor şartlarda, sokaklarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bir yandan aileleri tarafından hayvan sevgisi aşılanmamış çocukların saldırısına uğrayan sokak hayvanları, bir taraftanda vicdansız, kalpsiz yetişkinlerin saldırısına uğruyor.

Tüm bu saldırıların yanı sıra, yazın içecek su bulamayan sokak hayvanları susuzluktan bitkin düşüyor hatta hayatını kaybediyor. Kışın ise su sıkıntısı çekmeyen sokak hayvanları bu sefer de yiyecek sıkıntısı ile karşı karşıya kalıyor. Yiyecek bulamayan sokak hayvanları bitkin düşüyor hatta ölüyor…

Neyse ki son yıllarda az da olsa bazı vatandaşlarımız su ve yemek konusunda bilinçlendi. Bazı vatandaşların evlerinin ve iş yerlerinin önüne bir kap su ve yemek koymasıyla sokak hayvanları rahat bir nefes almaya başladı.

Ancak şimdi ise bir diğer tehlike, çöpe attığımız atık malzemeler… Konserve kutusu, turşu bidonu gibi sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin kafalarının sıkışacağı atık malzemeleri çöpe atarken duyarlı olmak gerekiyor. Çünkü kediler konserve kutularının içerisine kafalarını soktukları zaman, kafaları kutuya sıkışabiliyor ya da ağzı, dudakları ve yüzü kesilebiliyor. Köpekler ise turşu bidonu ve benzeri malzemelere kafalarını soktuklarında kafaları bidona sıkışıyor ve bir süre sonra havasızlıktan dolayı ölüyorlar…

Konserve kutularının ağzını bükerek, bir kedinin içine kafasını sokmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca turşu bidonlarını da, ya kapaklarını kapatarak çöpe atmalısınız, ya da bidonu bir bıçak veya falçata yardımı ile parçalayarak çöpe atmalısınız. Böylece sokak hayvanları zarar görmezler.