Karnelerin dağıtılmasıyla birlikte uzmanlar tüm öğrencilerin adeta 'özgürlük sarhoşluğu' içinde olduğunu savunurken, bilgisayar, televizyon ve cep telefonu başında geçirilen zamanın had safhaya ulaştığını, sinema ve gösterilere gidildiğinde Alışveriş Merkezleri'nde sağlıksız yemeklere, fast food'a yönelindiğini dile getiriyor.

Çocukların düzenlerinin sömestr tatilinde bozulacağını, özellikle okula gidiş, dönüş, yatma, uyanma saatlerine kurulu olan bedensel saatlerinde önemli sıkıntılar yaşanacağını hatırlatan uzmanlar, ebeveynleri uyarıyor.

Bedenimizin saatini tehdit eden en önemli unsurun uykusuzluk olduğunu kaydeden uzmanlar, bunun yanı sıra sömestr tatilinde abur cubur yeme eğilimine düşecek öğrencilerin ikinci hataya düşeceğini dile getiriyor.

Okullar tatil olur olmaz, çocukların kendine ertesi gün okul yok diyerek özgürlük ilan ettiklerini ifade eden uzmanlar, uykusuzluk, düzensiz beslenme ve hareketsiz geçen günlerin 15 günde çocukların kilo almasına sebep olacağını hatırlatıyor.

Küçük çocukların beslenme konusunda pek de bilinçli olmadığını, ortaokul çocuklarının ergenliğin asiliği ile en faydalı şeye bile itiraz ettiğini, lise çocuklarının ise 'ben büyüdüm' edasıyla kendilerine karışılmasını istemediğini kaydeden uzmanlar, yarıyıl tatilinde çocuğun uyku ve beslenme düzenini koruma adına en büyük sorumluluk anne babalara düştüğünü vurguluyor.

Burada müdahale edilmezse ebeveynlerin daha sonra çok üzüleceğini ifade eden uzmanlar, çocuklar sabah kahvaltı yapmazsa, aç kaldıkları için gün içinde dikkatleri dağınık, motivasyonları düşük olacaktır. Kahvaltıyı geç saatlere, örneğin öğle saatlerine bırakmayın. Hele kahvaltı öğününü asla atlamayın. Öğle saatlerine sarkan kahvaltı, öğünlerin sarkmasına yol açar.

Çocuk ya iki öğün yiyip günü bitirir ya da gece yarısı acıkıp sözde akşam yemeğine oturur. Her ikisi de yanlıştır. Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, ekmek, süt mutlaka bulunsun. Yemek ayırt eden çocuğunuz varsa onlara özel tarifleri şimdiden geliştirin. Örneğin domatesli ve mantarlı omlet ya da menemen hazırlayabilirsiniz. Bu, ihtiyacı olan vitamin, mineral ve proteini almasını sağlar.