Özellikle hızlıca yatağa uzanmak, aniden ayakkabımızı eğilerek yerden almak, televizyonu koltukta yan yatarak izlemek gibi alışkanlıkların, bir süre sonra belimizde dayanılmaz ağrılara sebebiyet vereceğini hatırlatan uzmanlar bizleri uyarıyor.

Vücudumuza hatalı hareketlerle yüklendiğimizde, omurga arasında bulunan omurgamızdaki ağırlığı eşit şekilde dağıtan disklerin yırtıldığını vurgulayan uzmanlar, bu yırtılma sonucunda meydana gelen parçaların dışarı doğru esnediğini ve yer değiştirdiğini hatırlatıyor. Bel fıtığına kadar giden bu davranışların alışkanlıklarımızla ilgili olduğunu paylaşan uzmanlar, ayakkabınızı giyerken dizlerinizi kırmadan, belinize yüklenerek giymeye çalışıyor ve aynı şekilde bağlamayı alışkanlık haline getiriyorsanız zaman içinde mutlaka bel ağrısı çekeceğinizin üzerinde duruyor.

Bir ayağınızı öne doğru yüksek bir basamağa koyup, ardından dizlerinizi öne doğru kırarak eğilip, ayakkabınızı giymenizin hem beliniz hem de vücudunuz için olumlu bir adım olacağı üzerinde duran uzmanlar, yatağa hatalı bir şekilde uzanmanın da belin içindeki eklem kıkırdaklarına yük bindirdiğini ve kıkırdaklarda çabuk deformasyon yarattığını hatırlatıyor.

Bel sağlığınız için önce yatağa oturun, ardından sırasıyla avuç, dirsek, omuz ve boynunuzu yatağa yerleştirin. En son bacaklarınızı da yatağa alıp, sırt üstü yatar pozisyona geçin. Yataktan kalkarken de aynı şekilde yan dönüp önce ayaklarınızı aşağıya indirin, ardından el ve dirseklerinizden destek alarak oturur pozisyonuna gelin. Bu şekilde yatma ve kalkma pozisyonu aldığınız zaman belinizdeki kasları kademeli olarak devreye sokmuş olursunuz.