Moena Köyünün Hikayesi

Kışın kış turizmi açısından çok daha fazla dolan bu köy tamamen Türk geleneklerini benimsemiş durumda. Köyün hikayesi ise oldukça ilginç. Viyana Kuşatması sırasında Osmanlı ordusuna mensup olan bir Yeniçeri askeri muharebe sırsında yaralanmıştır. Buna takiben yaralanan Yeniçeri askeri bu köye sığınmıştır.

Köyün yerli halkı Yeniçeri askerinin tedavisini üstlenmiştir. İlerleyen zamanlarda Türk askeri kendini o kadar çok sevdirmiştir ki köyden bir kız ile evlenmiştir. Aynı zamanda köyü vergiye bağlayan düke karşı da Yeniçeri askeri köyü düke ve ordusuna karşı ayaklandırmıştır. Küçük ve büyük mücadelelerin akabinde savaş kazanılmış ve köyden vergi alınması durdurulmuştur. Bu noktadan sonra tarihin gizemli sayfalarında

Yeniçeri askeri köyün ağası ve efendisi olmuştur. İtalyan köylüleri de Yeniçeri askeri ile birlikte Türk adetlerini ve geleneklerini benimsemiş ve günümüzde hala büyük bir istekle bu gelenekleri yaşatmaya devam etmiştir.

Moena Köyünün Türk Özellikleri

Tamamen Türk örf ve adetleri ile bezenmiş olan moena köyünün özellikleri 300 üzeri yıl geçmesine rağmen bu özelliklere sahip çıkmakta ve Türk geleneklerini yaşatmaktadır. Aynı zamanda bu geleneklerin sebebi sayılan Yeniçerinin bir büstü de köyde bulunmaktadır. Başlık parası dahil olmak üzere Türklere özgü olan bir çok sosyal ve içtimai gelenek tamamen bağlı ve samimi bir şekilde bu köyün hudutları arasında yaşatılmaktadır.

Doğal güzellikleri ve tabiatıyla da dikkat çeken bu köy adeta film sahnelerini andırıyor. Az nüfusu ve minimal yapısına rağmen özellikle kayak merkezleri açısından önemli bir stratejik güce sahip olan moena köyünde aynı zamanda yıllık olarak Türk festivalleri düzenlenmekte ve Türk- İtalyan dostluğu pekiştirilmektedir.