Türkiye genelinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda alkol ve madde bağımlılığı yaşının önemli ölçüde düştüğü, sigaraya başlama yaşının ise 13'ün altına inmiş bulunduğu kaydediliyor. Bu bağlamda özellikle madde bağımlılığı ile mücadele de erken tanının ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, aslında bağımlılıkların tedavisi bulunan kronik bir beyin rahatsızlığı olduğunu ifade ediyor.

Bu sebeple ebeveynlerin çocuklarının madde bağımlılığını ne kadar erken ark ederse tedavinin o kadar başarılı olacağını hatırlatan uzmanlar, aileleri çocuklarının madde kullandığını öğrendikleri anda toplumsal baskıyı bir kenara itip, çocuklarını kurtarmayı hedeflemelerini öneriyor. Bu durumu çevreden saklamak yerine çözme eğilimi göstermenin, çocuklarla kurulacak iyi iletişim ile söz konusu olabileceğini de hatırlatan uzmanlar, madde bağımlılığı için en riskli dönemin ergenlik olduğunu vurguluyor.

Oldukça zor, karmaşık ve çalkantılı bir dönem olan ergenlikte, sosyal kabul görme, kendini kanıtlama uğruna maddeye başlanıldığını ifade eden uzmanlar, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunu vurguluyor.

Eğer çocuğunuz arkadaş çevresinde ani bir değişiklik yaptıysa ve arkadaşlarıyla eskisinden daha fazla zaman geçiriyorsa, ani duygu değişimleri söz konusuysa yani neşeli, depresif, huysuz, öfkeli oluyor ama bütün bunları da kısa sürede yaşıyorsa, sizinle ilişkileri bozulduysa, evde tek kalma isteği arttıysa, harcadığı para miktarı arttıysa, daha karamsar ve umutsuzsa, ders notlarında düşüş söz konusuysa dikkatli olmalısınız.