Ailesinin çocuğunun kilosuyla ilgili problemi olduğunu düşünüyorsa mutlak doktora başvurması gerektiğini paylaşan uzmanlar, çocuğun değerlendirilerek obeziteye yol açan bir hastalığı olup olmadığının ve obezitenin yarattığı sağlık sorunlarının araştırılmasını öneriyor.

Hormonal veya metabolik bir sorun söz konusuysa bir an önce tedaviye başlamanın önemli olduğunu işaret eden uzmanlar, söz konusu olan basit şişmanlıksa çocuğun beslenme ve yaşam tarzında yenilemeye gidilmesi gerektiğini kaydediyor.

Çocuklarda obezite söz konusu olduğunda tüm ailenin işbirliğinin büyük önem taşıdığını hatırlatan uzmanlar, çocuklarda şişmanlık tedavisinin amacının ağırlığın azalması değil, ağırlık artışının durdurulması ve sonrasında adım atılması olduğunu belirtiyor. Yaşam boyu sürecek sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin çocuklukta oturtulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, çocukların büyümeleri devam ettiği için erişkinlerdeki diyet modelleri, kalori alımının aşırı kısıtlanması çocuklukta uygun olmadığının altını çiziyor.

Çocuğun büyümesini kalori alımının sınırlandırılmasının bozacağı üzerinde duran uzmanlar, beslenme planın mutlaka uzman hekim gözetiminde planlanmasını ve yaş ile cinsiyetinde göz önüne alınmasını tavsiye ediyor.

Bütün bunların yanı sıra obez çocukların aktivitelerinin arttırılması gerektiğine işaret eden uzmanlar, aletli veya oyun tarzı aktivitelerin günlük olağan yaşantıya eklenmesini ve hafta sonları da düzenli spor aktiviteleri ve yürüyüş yapılmasını öneriyor.

Çocuğun beslenme planına uyum göstermesi ve daha hareketli bir yaşam tarzı sürdürmesi, besinin bir ödül ve hedef olarak görülmesinden vazgeçilmesi için gerekli psikolojik destek verilmelidir.