Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre söz konusu dinozor, otoburlarla etoburlar arasında bir tür. Bu yeni türün soy ağacında değişikliklere yol açacağını kaydeden uzmanlar, 145 milyon yıl önce yaşamış olduğunu düşünüyor.

Yapılan çalışma ve bilim insanlarının ulaştıkları bilgiler Royal Society Dergisi'nde yayınlandı. Bu yeni türün bilim insanları tarafından Ornithischians olarak isimlendirilen dinozor grubunun evrimine yeni bir bakış açısı getireceği savunuluyor.

Söz konusu dinozorun diğer dinozor türlerinden farklı özelliklere sahip olduğunu kaydeden bilim insanları, Frankenstein Dinozoru'nun kuş benzeri kalça kemikliler grubunun 130 yıl önce tanımlanmasından bu yana geçen sürede, böylesine bir dinozora rastlamadıklarının altını çiziyor.

İki yıl önce literatüre 'Chilesaurus' ismi ile geçen Frankenstein Dinozoru bilim dünyasında geniş yankı uyandırmıştı. Dinozorun soyağacına nasıl yerleşeceği konusunda bilim insanlarının net bir görüşü söz konusu değil. Fakat bazı bilim insanları bu türün diğer örneklerden farklı bir tür olarak nitelendirilmesinde hem fikir.

Kimi bilim insanları tarafından kuş benzeri kalça kemikliler türünün ilk örneklerinden biri olarak nitelendirilen 'Frankenstein Dinozoru'nun, bu türün etçil dinozorlara daha yakın bir tür olabileceği konusunda da düşünce belirtiyor.

Bilim insanlarının ortaya çıkardığı bilgiler ışığında dinozorların farklı gruplara nasıl bölündüğü ve nasıl evrimleştiği gibi noktalarında detaylıca incelenmesi gerekiyor.

Frankenstein Dinozoru ile birlikte biyoloji hakkında bildiklerimizin değişeceği görüşüne sahip olanların sayısının da hiçte az olmadığını belirtmekte fayda var. Çünkü bu dinozor soyağacının yenilenmesine neden olacak.

Leicester Üniversitesi'nden Prof. Sarah Gabbott çalışma sonuçlarının "inanılmaz derecede önemli" olduğunun altını çiziyor.