Uzmanlar ilişkilerdeki en büyük sorunlardan birin aldatma olduğunu ve üzerine tarihin neredeyse ilk çağlarından beri çok söz söylenen bu konunun detaylıca incelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Türkiye'de Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)'in yaptığı araştırma erkeklerin yaklaşık yüzde 58'i, kadınların ise yaklaşık yüzde 40'ı evlilik süresince en az bir kere eşini aldattığını ortaya koydu. Aslında bu sonuç ilişkilerin tam bir kangrene dönüştüğünü net bir şekilde gösteriyor.

Denver Üniversitesi'nden Klinik Psikolog Kayla Knopp'ın gerçekleştirdiği bir araştırma aldatmanın altında 5 neden yattığını ortaya koymuş durumda.

Çiftlerin birbirileriyle olan iletişimlerinin, paylaşımlarının ve sevgi bağının azalmasının ilk neden olduğunu savunan Knopp'ın araştırmasında ikinci sırada cinselliğin azalması bulunuyor. Üçüncü sırada eşlerin sosyal medya veya yüz yüze iletişimle, dışarıya aşırı yönelmiş olmalarının eşlerinden uzaklaşmalarına sebebiyet verdiği gösteriliyor.

Aldatmanın dördüncü nedeni olarak aldatmanın büyütülmemesi gerektiği, abartmaya gerek olmadığı, bunların normal sayılabilecek olaylar olduğuna inancın bulunduğunu hatırlatan araştırma, beşinci neden olarak da aldatmayı onaylayan ve destekleyen bir sosyal ortam içerisinde olmayı gösteriyor.

Aldatmak ile ilgili çalışmalarıyla tanınan ünlü psikolog Dr. Susan Marchant- Haycox; "Eğer bir çocuk ebeveynlerinden birisinin diğerini aldattığını bilerek yetişirse, bir süre sonra sadakatsizliği kabul edilebilir bir şey olarak algılamaya başlar. Bir yetişkin olduğu zaman da aynı aldatma davranışını yapma ihtimali çok yüksektir."