Bu ayın başında bilim insanları tarafından gerçekleştirilen insan embriyosundaki sorunlu genlerin düzeltilmesi ve kalıtsal hastalıkların bir sonraki kuşağa aktarılmasının engellenmesi aslında tamda bilim dünyasının beklediği adımlardan biri olarak tanımlanıyor.


Bu çalışma sayesinde hayvan DNA'sında bulunmayan ve hayvan organlarının insanlara nakledilmesine engel olan noktaların kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.


BİLİM İNSANLARI BU ADIMI BEKLİYORDU


Harvard Üniversitesi bilim insanları tarafından bu adımın kısa zaman içerisinde atılacağı değerlendirilirken, konuyla ilgili haber yapan İngiliz Telegraph gazetesi bilim insanlarının on yılı aşkın süredir bunun üzerinde çalıştıklarını savunuyor.

İNSAN VÜCUDU DOMUZ DOKUSUNU REDDEDEMEYECEK


Bilim insanlarının insan vücudu tarafından reddedilmeyecek bir domuz dokusu geliştirmeye çalıştığının altını çizen gazete, organları hem boyut hem de işlem olarak insanınkiyle birebir yapmayı hedeflediklerini dile getiriyor.


DOMUZLARDAKİ VİRÜSLER TEMİZLENECEK


Domuzların tüm DNA'ları, insan hücrelerini etkileyen ve organ naklini ne yazık ki imkansız kılan virüsler içeriyordu. Bu geliştirilen teknik sayesinde bu virüslerin temizlenmesi daha kolay olacak.


ÇIĞIR AÇAN BİR TEKNOLOJİ


Bütün bu noktaların aydınlatılmasıyla birlikte Profesör George Church ve Harvard Üniversitesi'ndeki meslektaşları, çığır açan gen düzeltme teknoloji Crispr'ı kullanarak, söz konusu virüsleri domuzların genomundan temizlediğini kaydediyor.


Embriyolar dişi bir domuza nakledilerek sağlıklı 37 domuzun yetiştirildiğini de hatırlatmakta fayda var.


İNSAN VÜCUDUYLA DOMUZ VÜCUDU BİRBİRİNE UYUMLANACAK


Sıradaki adımın domuzların organlarıyla insan vücudunun birbirine uyumlanması olduğunu savunan uzmanlar, sterilize domuz dokuları halihazırda kalp kapakçığı ya da kornea nakli gibi operasyonlarda kullanılabileceğini ifade ediyor.


Hayvanlardan alınacak dokuların insanlara nakli ile birlikte bağışçı sıkıntısının da ortadan kalkacağı üzerinde duruluyor.