Organ ticareti yapmak veya organ ticareti yapmak amacıyla ilan vermek ve yayınlamanın suç olduğunun altını çizen uzmanlar, ne yazık ki bu durumun önüne geçemiyor.

Özellikle ekonomik sıkıntılardan dolayı internet üzerinden organlarını satışa çıkaranların sayısının hiçte az olmadığını dile getiren uzmanlar, araştırma yapıldığında kendisini organlarını satmak için 10 yıldır hazırladığını söyleyenden, borçlarından kurtulmak adına böyle bir işe giriştiğini ortaya koyuyor.

Özellikle bir an önce organ nakli olmak zorunda olan kişilerin şanslarını birde internette araştırma yaparak deneyen kişilerin dolandırıcılarla karşılaşabileceği kadar gerçekten zor durumda olan ve maddi açıdan bundan başka çaresi kalmayan kişilerle de karşılaşabileceği üzerinde duruyor.

Borçluların son çaresinin tek böbreğinden veya karaciğerinin bir kısmından vazgeçmek olduğunu vurgulayan uzmanlar, ilanların can acıtıcı olduğunu ve bunun bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini kaydediyor.

Organ ticaretine organ bağışlarının artmasıyla engel olunabileceğini paylaşan uzmanlar, organlarını satmak isteyen kişilerin internet üzerinden kendilerine ulaşanlardan yaklaşık 150 bin TL istediklerini ve sağlık durumlarıyla ilgili de detaylı bilgi verdiklerini paylaşıyor.

Telefon konuşmaları sırasında vericinin nerede yaşadığından, kan grubuna, sigara, alkol veya madde kullanıp kullanmadığından borcu için mi organlarını satmak istediğine dek pek çok sorunun sorulduğunu paylaşan uzmanlar, organa ihtiyacı olan kişilerin satmak isteyenlere daha önce ameliyat veya bir hastalık geçirmediğini de sorduğunu dile getiriyor.

Ayrıca sonradan organ vermekten vazgeçip vazgeçmeyeceğinin de ilan sahibine yöneltilen sorular arasında bulunduğunu işaret eden uzmanlar, etik kuruldan geçiş konusundaki soru işaretlerinin ise her iki tarafında aklını meşgul ettiğini hatırlatıyor.