Özellikle terör suçluları, kaçakçılık yapanlar ve kanundan kaçan diğer kişiler, şehirlerarası yolculuk yapmak için güvenlik zafiyetinden dolayı şehirlerarası otobüsleri kullanıyorlar. Çünkü otobüs yolculuklarında X-ray cihazından geçiş yok, kimlik kontrolü yok, polis / güvenlik araması yok. Dolayısıyla ile kanundan kaçan suçlular için uygun olan her şey var şehirlerarası otobüs ile yolculukta…

Şimdi ise bu duruma el atılıyor. Otogarların giriş ve çıkışlarına X-ray cihazları yerleştirilecek. Ayrıca güvenlik kontrolünden geçtikten sonra otogara giriş yapılmasına izin verilecek.

Biletini almak için şehirlerarası otobüs firmasının gişesine gelen vatandaşlar bilet alırken kimlik göstermek ve TC Kimlik numarasını vermek zorunda olacak. Biletlerin üzerinde TC Kimlik numarası yazılması şart koşulacak.

Ayrıca otobüse bindikten sonra da, otobüs görevlileri tarafından kimlik kontrolleri yapılmak zorunda…

İçişleri ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından geliştirilen ortak yazılım, ortak veri tabanı ve otobüslerde yer alacak akıllı el cihazlarıyla, satılan tüm biletler TC kimlik numaralarıyla eşleştirilecek.

Kurallara uymayan vatandaşlara da, otobüs firmalarına da ceza kesilecek. Ayrıca TC Kimlik numarasını vermeyen vatandaşa bilet satışı yapılmayacak.

Otobüslere binişte tıpkı uçaklarda olduğu gibi biletlerle kimliklere tek tek bakılacak. Yolcu TC'sini mevcut altyapı üzerinden bildirmeyen otobüs firması kaçak yolcu taşıma kapsamında değerlendirilecek ve firmaya 150 ila 600 TL arasında ceza kesilecek. Durumun üç kez tekrarlanması halinde firmanın seyahat belgesi iptal edilecek.

Türkiye'de yolcuların yaklaşık yüzde 20'sinin yol üstünden bindiği belirtilirken, otobüslerde bilet kesimi için akıllı el cihazlarının bulunmasının zorunlu hale getirileceğini aktardı.