70'li yıllara oranla İngilterede lenfoma artış hızının yüzde 160'ın üzerine çıktığını vurgulayan uzmanlar, yaşlı nüfusta bu hastalığın daha fazla gözlemlendiğini belirtiyor.

Özellikle uzmanlar yaşam süresinin uzamasıyla birlikte ülkemizde de NonHodgkin lenfoma görülme oranında artışın söz konusu olduğunu hatırlatıyor.

Lenfoma ile mücadelede önemli bir silah olan hastanın kendi hücrelerinin yeniden programlanarak kanser hücrelerine müdahale edilmesi yönteminin çığır açan bir tedavi olduğunu paylaşan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu tedavinin önümüzdeki dönemde daha önemli başarılara imza atacağı kanaatini taşıyor.

Uzmanlar kanser riski ile obezitenin ilgisi olduğunu bir kez daha işaret ederken, en fazla görülen 13 kanser türünün arasında lenfomanın da yer aldığını hatırlatıyor.

Lancet dergisinde yayınlanan bilimsel çalışmada bu durumu bir kez daha net bir şekilde gözler önüne serdi. Söz konusu çalışmada beden kitle indeksinde metrekare başına her 5 kilogramlık artışın erkeklerde yüzde 6, kadınlarda ise yüzde 7 oranında lenfoma gelişimine sebebiyet verdiği ortaya konuldu.

Kanser gelişimini yüzde 10'a kadar düşüren egzersiz konusunda Dünya Sağlık Örgütü, farkındalık yaratabilmek amacıyla önemli çalışmalar yapmayı planlıyor.

Bütün bunların yanı sıra uzmanlar lenfoma da dahil olmak üzere tüm kanser hastalarını tehdit eden en önemli konulardan birinin de alternatif adı altında pazarlanan ot ve çöpler olduğunu işaret ediyor. Bilimsel dayanağı bulunmayan, kanser hastalarının çözüm arama durumunu fırsata çevirmek adı altında piyasaya sunulan ürünlerin zararlı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tıbbi uzmanlığı bulunmayan kişilerin, hastalara, hasta yakınlarına sağlık vaat ederek pazarlama yapmasının büyük sorun olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda hasta ve hasta yakınlarını uyarıyor.