Her gün yemeklerimizin yanında tükettiğimiz Meyve Suyu, Limonata, gazoz gibi bir çok içeceğe Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirilmesi maddesi AKP tarafından torba yasa tasarısına eklendi. Ve AKP'nin oyları ile de bu tasarı kabul edildi.

Tasarıya ilk olarak, Meyve Suyu, Limonata ve gazoz gibi içeceklere %20 Özel Tüketim Vergisi getirilmesi eklenmişti. Bu öneri yapılan görüşmelerin ardından %10'a düşürüldü.

Artık satın aldığımız; "Meyveli gazoz, sade gazoz, alkolsüz bira, enerji içecekleri, nektarlar, limonatalar, meyve suları (üzüm şırası dahil), sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış), mineral sular ve gazlı sular, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilen içecekler' için %10 Özel Tüketim Vergisi ödemek zorunda kalacağız. Yani bunun bir diğer anlamı da bu içeceklere en az %10 zam geleceği olarak adlandırılabilir.

Düzenleme 1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olacak.

Tasarının görüşmeleri sırasında Perşembe akşam saatlerinde verilen önergeyle tasarının 76. maddesindeki meyve sularına ilişkin vergi düzenlemesinde değişikliğe gidildi.

Değiştirilen maddeye göre, yeni düzenlemede yüzde 10 ÖTV kapsamına alınan içecekler şöyle sıralanıyor: "Meyveli gazoz, sade gazoz, alkolsüz bira, enerji içecekleri, nektarlar, limonatalar, meyve suları (üzüm şırası dahil), sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış), mineral sular ve gazlı sular, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilen içecekler."