Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yardımına yeni teknolojilerin yetiştiğini ifade eden uzmanlar, yeni tekniklerin ağır erkek kısırlığı vakalarını bile çözebildiği konusunda hem fikir. Menisinde hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklerin bile, üreme kanallarından veyahut testis dokularından sperm hücresi elde edilebildiğini, böylece sağlıklı sonuçların alınabildiğini hatırlatmalıyız.

Erkeklerde sperm üretiminin, sperm kanallarından spermin taşınması ve cinsel fonksiyonları etkilediğini işaret eden uzmanlar, bunların herhangi birinde yaşanan sıkıntıların kısırlığı oluşturduğunu vurguluyor.

Uzmanlar erkeklerdeki kısırlık sebepleri arasında inmemiş testisin bulunduğunu vurguluyor. Doğumda veya en geç doğumdan bir yıl sonra testislerin yumurtalık torbasına ineceğini belirtiyor. Bu durumun gerçekleşmemesi halinde sperm üretiminin bozulacağını ve kısırlığın yaşanacağını paylaşan uzmanlar, cerrahi müdahale ile testislerin indirilmesinin sorunu çözeceği konusunda hem fikir.

Bir diğer kısırlık nedeninin testiste gelişen tümörler nedeniyle yaşandığını paylaşan uzmanlar, kemoterapi için kullanılan ilaçların, radyoterapinin sperm üretimini olumsuz etkilemediğini, tedavi öncesinde sperm örneği alınarak dondurulabileceğini vurguluyor.

Uzmanlar bunların yanı sıra pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların spermi olumsuz yönde etkileyeceğini ancak bu durumun geçici olduğunu hatırlatıyor. Parazitlerle mücadelede kullanılan ilaçlar, depresyon, mide ülseri, yüksek tansiyon, alerji ilaçlarının yanı sıra antibiyotiklerinde kısa süreli olsa da erkeklerin üreme sağlığını olumsuz yönde etkilediğinin bilindiğini belirten uzmanlar, yüksek ısı, sauna ve sıcak su banyolarından uzak durulmasını öneriyor.