Türkiye'de kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek üzere 31 Mart'ta sandık başına gidecek. Bu seçimde, 5 yıl boyunca görev yapacak olan yerel yöneticilerin belirlenmesi için 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez sandık başına geçecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvime göre, 31 Mart'ta gerçekleşecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlıklar sürüyor. Propaganda serbestliği 21 Mart'ta başladı ve 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek. Aynı tarihte başlayacak seçim yasakları ise 31 Mart günü saat 23.59'da kalkacak.

Seçimde, 34 siyasi partinin adayları yarışacak ve ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak. Toplamda 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. Ayrıca il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği seçimleri de gerçekleştirilecek.

Seçmen bilgi kağıdı getirme zorunluluğu olmayacak. Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK'nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi aracılığıyla kontrol edebilecekler. Oy kullanmak için T.C. kimlik numarası bulunan resmi bir belge yeterli olacak.

Seçimlerde 34 siyasi parti yer alacak ve oy pusulasındaki sıralama şu şekilde olacak:

AK Parti
İyi Parti
Sol Parti
Büyük Birlik Partisi
Memleket Partisi
Anavatan Partisi
Demokratik Sol Parti
Yeniden Refah Partisi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)
Türkiye Komünist Partisi
Anadolu Birliği Partisi
Zafer Partisi
Halkın Kurtuluş Partisi
Türkiye Komünist Hareketi
Bağımsız Türkiye Partisi
Gelecek Partisi
Yeni Türkiye Partisi
CHP
Emek Partisi
HÜDA PAR
Hak ve Özgürlükler Partisi
Ocak Partisi
Adalet Birlik Partisi
Demokrat Parti
Güç Birliği Partisi
Millet Partisi
Milli Yol Partisi
Adalet Partisi
Aydınlık Demokrasi Partisi
MHP
Türkiye İşçi Partisi
Demokrasi ve Atılım Partisi
Saadet Partisi
Vatan Partisi
Her seçmen, kanunda belirtilen istisnalar haricinde, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanabilecek. Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanırken, büyükşehir olmayan illerde ise sırasıyla il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak.

Eski Trabzonspor Başkanı Evinde Ölü Bulundu Eski Trabzonspor Başkanı Evinde Ölü Bulundu

Oy pusulaları, büyükşehir belediye başkanlığı için beyaz, il genel meclisi üyeliği için turuncu, belediye başkanlığı için mavi ve belediye meclisi üyeliği için sarı renkte olacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Seçim günü oy verme saatleri, mevsim şartları ve güneşin batış saatine göre belirlendi. Doğu illerinde oy verme saatleri Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

Büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacak.