Bu dönemi değerlendirebilen ve farklı noktalara uzun seyahatlere çıkmayı planlayanlara uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle otobüs ve araba ile uzun yolculuk gerçekleştirecek kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunun altını çiziyor.

Uzun saatler boyunca hareketsiz kalmanıza neden olacak seyahatler nedeniyle bacak toplardamar pıhtılaşması sorunu ile karşı karşıya kalabileceğinizi hatırlatan uzmanlar, alınması gereken önlemler olduğunu belirtiyor.

Özellikle büyük toplardamarlar içerisinde kanın pıhtılaşması ile kendini gösteren ve hayati risk oluşturan toplardamar pıhtılaşması yani derin ven trombozu'nun ölümcül olmayan durumlarda da hayatınızı ciddi anlamda etkileyeceğini hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar derin ven trombozu tanısı konulana dek, karın içi ana topardamarlara kadar çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar hastalığın ilerleyen safhalarında toplardamarın içinde oluşan pıhtıların küçük parçalara ayrılarak emboli oluşturacağını ve akciğere doğru hareket ederek akciğer embolisine sebebiyet vereceğini hatırlatıyor.

Uzun süre hareketsizliğe neden olan durumları, uçak, araba ve otobüsle gerçekleştirilen uzun yolculukların, trafik kazalarının, kemik kırıklarının, şişmanlığın, yatağa bağımlılık getiren Alzheimer, demans ve felç hallerinin, yaşlılığın bu hastalığa sebep olduğunu kaydeden uzmanlar, gerçekleştirilen çalışmaların susuzluğunda faktörler arasında sayılması gerektiğini gösterdiğini belirtiyor.

Özellikle hem yurt içi hem de yurt dışı turizmin arttığı bu dönemde derin ven trombozu teşhisi konulmuş hastaların kendilerine sıkça seyahatlerle ilgili sorular yönelttiği üzerinde duran uzmanlar, gerekli olan bazı tedbirlerin alınması halinde söz konusu yolculukların yapılabileceğini kaydediyor.

Uzmanlar derin ven trombozu bulunan hastaların uçak yolculukları sırasında mutlaka sıvı alımına dikkat etmesi gerektiğini, bu hastalığın susuzlukla yakın ilişkili olduğunu savunuyor. Su tüketimi ile artan idrar oluşumunu koruyucu rol oynadığını unutmamalısınız.

Özellikle uzun yolculuklarda alkol almamaya özen göstermeniz gerektiğini belirten uzmanlar, bacaklarınızı özellikle de baldır kaslarınızı düzenli olarak hareket ettirmenizi öneriyor. Uzun uçak yolculukları için tasarlanmış uçuş çoraplarından kullanmakta faydalı olabilir.