Kolera salgınında vaka sayısının 500 binin üzerinde olduğu kaydedilirken, hastalığın geçen Nisan ayının sonundan bu yana bir salgına dönüşmemesi için büyük bir mücadele verildiği ancak mücadelelerin sonuçsuz kaldığı paylaşılıyor.


Nisan ayından bu yana ülkede 1975 kişinin kolera salgınından dolayı hayatını kaybettiğini paylaşan uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü yani WHO salgının yayılma hızının geçen aydan itibaren azaldığını ancak yine de günde en az 5 bin kişinin kolera olduğunu ilan etti.


Kolera'nın hijyen koşullarının sağlıksız oluşu ve su tedarikinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığının altını çizen uzmanlar, Yemen'deki yetersiz beslenmenin de çocukların kolay hastalanmasına neden olduğunu savunuyor.

Özellikle hastanelerin çocuklarla dolup taşmasının nedenlerinden bir diğerinin de 14 milyon kişinin temiz içme suyundan mahrum yaşaması olduğunu paylaşan uzmanlar, Yemen'in büyük şehirlerinde bile çöplerin toplanmadığını her yerin pislik içinde olduğunu hatırlatıyor.


Vibro cholera adlı bir bakterinin hastalığa yol açtığını dile getiren uzmanlar gıda veya suyun tüketilmesi sonucu ishalle birlikte görülen akut bir hastalık olan koleranın, hastalığa yakalananların çoğunlukla belirtilerin hafif ve orta şiddette kendini gösterdiğini savunuyor.


Ağır durumda olan ve tedavi edilmeyen kolera hastalarının birkaç saat içinde hayatını kaybedeceğini vurgulayan uzmanlar, Yemen'in sağlık sistemi konusunda bir an önce büyük devletlerinde adım atması gerektiği konusunda hemfikir.
Dünya Sağlık Örgütü, Yemen ilaç ve yardım malzemesi problemlerinin devam etitğini ve 30 binin üzerinde sağlık çalışanına neredeyse bir yıldır maaş verilemediği kaydediyor.


Sağlık çalışanlarının ağır şartlar altında görev yaptıklarını belirten Dünya Sağlık Örgütü, ilaç ve temiz suyun olmamasının yanı sıra yeterli hastane de bulunmadığını savunuyor.