Bakliyatlarda yaşanan stokçuluk iddiaları ilaçta da kendini gösterdi. Üreticiler, depolar hatta eczanelere kadar çok sayıda kesimin ilaçları depolara kaldırdığı, reçetesi bulunan hastalara ilacın bulunmadığını söyledikleri ortaya çıktı.

Alınan bilgiler doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimler ve baskınlar sonucunda ilaçların stoklanarak depolara kaldırıldığı tespit edildi. Son 10 günlük zaman zarfı içerisinde 42 üreticinin, 20 depocunun ve 32 eczacının yasalara aykırı bir biçimde önemli bir yere sahip olan ve vatandaşlarca yoğun şekilde kullanılan ilaçları stokladığı ifade edildi.

Yetkililerin bilgilendirmesi çerçevesinde, yasalara aykırı biçimde ilaçları depolarda stoklayan ve piyasada bulunan ilaçları dahi toplayan stokçuların, kış mevsiminde en çok ihtiyaç duyulan ilaçlardan biri halinde olan antibiyotikleri dahi depolara kaldırdığı dile getirildi.

Farklı kategorilerde çok sayıda hastalığın tedavisinde yaygın şekilde kullanılan ve kalmadığı öne sürülerek vatandaşa verilmeyen ilaçlar içerisinde, tansiyon, ağrı kesici, kanser ilaçları, göz ilaçları ve sindirim sistemi ilaçları olduğu belirtildi.

Kalmadı Denilen İlaçlar Depolardan Çıkıyor

Fahrettin Koca'nın talimatıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde denetimler başlarken, ilaçlar ile alakalı her kurumun, satıcının, tedarikçinin titizlikle inceleneceği ve 2 haftalık zaman dilimi içerisinde 95'i aşkın depo, üretici ve eczacının denetimini gerçekleştiren yetkililerin, kalmadığı öne sürülen ilaçların depolarda olduğunu belirlediği ifade edildi.