Dünya'da ilk defa engelli insanlar tarafından yapılan sanatsal eserler ve etkinliklerle ilgili faaliyetler bir festival kapsamında halkla buluşuyor. Mersin uluslararası engelsiz Sanat ve Kültür Festivali 11-15 Ekim tarihleri arasında Mersinde gerçekleştirilecek.

20171006_102833

KÜLTÜR VE SANATTA ENGEL YOK

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından tanıtılan festival programında dünyanın birçok ülkesinden engelli sanatçı davet edildi. Geniş bir katılımın olacağı festival programına katılan dünyanın tek gözleri görmeyen ressamı Eşref Armağan'da bir konuşma yaparak bütün dünyanın hayran kalacağı ve örnek alacağı bir festival'in düzenlendiğini bu bu etkinlikle gurur duyduklarını anlattı.

İLK ENGELLİLER DAİRE BAŞKANLIĞI MERSİN'DE KURULDU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin, Mersin 1. Uluslararası Engelsiz Kültür ve Sanat Fuarı'nın tanıtım toplantısında şöyle konuştu:

'Engelliler, cenabı Allah'ın engelsiz kullarına değerli bir emanettir. Bu değerli emaneti koruyup kollamak, daha değerli hale getirmek en temel insanlık görevlerimizden biridir. Hangi toplum kesimine, hangi meslek grubuna mensup olursak olalım hayata engelli bireylerimizin penceresinden bakabildiğimiz müddetçe huzurlu bir yaşam sürebiliriz. Hayatımızın her anını birlikte paylaştığımız engelli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntılar konusunda empati yapabildiğimiz müddetçe, engelleri ortadan kaldırabiliriz.

20171006_102925

MERSİN ENGELLİ DOSTU KENT

Bir sorunu çözebilmek için öncelikle onu çözmeye karar vermek, sorunu doğru anlamak, gerekli adımları hızla ve cesaretle atmak gerekir. Biz Mersin'de kader birliği ettiğimiz bütün engelli kardeşlerimizi anlıyor, sorunları çözmek istiyor ve gerekli adımları kararlı bir şekilde atıyoruz.

30 Mart 2014'den bu yana verdiğimiz hizmetler ve hayata geçirdiğimiz projeler, 3.5 yıl önce verdiğimiz Mersin'i 'engelli dostu kent' yapma sözümüzü birer teminatı ve tezahürüdür.

Bu ifadeleri, Engelliler Dairesi Başkanlığını kuran ilk Büyükşehir Belediyesi olmanın haklı gururu ve gönül rahatlığıyla kullanıyorum.

20171006_110227

Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz; Mersin'imizi tüm toplum kesimleriyle birlikte mutlu, huzurlu, sağlıklı, güvenli ve müreffeh bir yaşam standardına kavuşturmaktır. Diğer toplum kesimlerine olduğu gibi engelli kardeşlerimize yönelik proje ve hizmetlerimizi de bu anlayışla hayata geçiriyoruz.

Kayıt altına alınmayan ve ölçülmeyen hiçbir işin başarıya ulaşamayacağı gerçeğinden hareketle, 'Engelli Birey Bilgi Formu' hazırlayarak işe koyulduk.

Yaklaşık 18.000 engellimizi yaş, cinsiyet, ikamet, öğrenim, iş, meslek, engel türü, engel durumu gibi konularda tasnif ettik. Böylece oluşturduğumuz 'Engelli Veri Tabanı'nda yer alan bilgilerden yola çıkarak engelli bireylerimizin ihtiyaçlarına uygun en iyi hizmeti, en doğru ve kaliteli şekilde, kişiye özel olarak vermeye başladık.

Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi inşaatını hızla tamamlayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim ettik. 5.786 m2 kapalı alanı bulunan Engelsiz Mersin Mesleki Eğitim Merkezi inşaasına başladık. Hızla devam eden projemiz tamamlandığında Türkiye'nin en büyüğü olacak.

Bir diğer büyük projemiz olan Engelsiz Yaşam Merkezi ve Parkını da 27.930 m2 alan üzerine inşa ediyoruz. Tamamlandığındı bu prestij projemiz de göz kamaştıracak, Türkiye için güzel bir örnek teşkil edecektir.

Öte yandan engelli bireylerimizin kişisel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunlar hakkında empati kurabilmeleri için halkımıza yönelik onlarca farkındalık etkinliği düzenledik.

Kurduğumuz engelsiz koru ve tiyatronun yanı sıra engelsiz sinema gösterimleri, empati etkinlikleri, meslek kursları, şenlikler, paneller, geziler, Braille alfabesiyle yazılmış hikaye kitapları dağıtımı gibi pek çok projeyi başarıyla yürüttük.

Engelli bireylerimizin spor becerilerini geliştirmek, sosyal hayata adapte olmalarını sağlamak amacıyla, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirebilecekleri spor kursları düzenledik.

Bu kapsamda yüzlerce engelli bireyimizin katıldığı basketbol, yüzme, atletizm kursları açtık.

DÜNYADA'Kİ İLK FESTİVAL

Bir kısmından kısaca bahsettiğim, halen büyük bir özen ve özveriyle yürüttüğümüz bu gibi çalışmalarımız dolayasıyla Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği tarafından 'Küresel Sosyal Farkındalık Ödülü' ile onurlandırıldık.

Ayrıca, 14-16 Haziran 2016 tarihleri arasında New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler 9. Toplantısı'nda 'Erişebilirlik Ödülünü' almaya hak kazandık.

Bu ödüller, başarımızın tescili ve kadromuzun motivasyonu için önemlidir.b Ancak biz, ödül kazanmak için değil, Mersin'i engelsiz bir kent haline getirmek için çalışıyoruz. Gayemiz, engelli bireylerimiz ve ailelerinin yüzünde sımsıcak bir tebessüm oluşturmaktır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 11-15 Ekim tarihleri arasında Türkiye ve dünyada ilk kez gerçekleştireceğimiz '1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat ve Kültür Festivali' de bu yoldaki prestij projelerimizden biridir.

ENGELSİZ FESTİVAL DOPDOLU GEÇECEK

11-15 Ekim tarihleri arasında Mersin merkez, Tarsus, Anamur ve Erdemli-Kızkalesi'nde gerçekleştirilecek olan dünyaca ünlü sanatçı ve uzmanların katılacağı sergi, sempozyum, workshop, konser, gezi ve performanslarla Türkiye'ye unutulmaz bir festival deneyimi yaşatacağız.

Böylesine dolu dolu ve kaliteli bir festival programını ortaya koymak sizler de takdir edersiniz ki, azami dikkat ve özen gerektiren iyi bir takım çalışması ile mümkündür.

Yaklaşık bir yıldır bu prestijli organizasyon için gecesini gündüzüne katarak büyük bir özveriyle çalışan Engelliler Dairesi Başkanlığımızın ve destek veren diğer birimlerimizin personelini sizlerin huzurunda ayrı ayrı kutluyorum.

İlimizin ve ülkemizin yüz akı olacağına inandığımız bu güzel projeyi ilk günden bu yana sahiplenen ve heyecanla destekleyen tüm resmi ve sivil kuruluşlarımıza ve tabii ki siz değerli basın mensuplarına canı yürekten teşekkür ediyorum.

DÜNYADAKİ TÜM ENGELLİLER KALİTELİ STANDARTA KAVUŞSUN

Bizim için çok özel anlam taşıyan bu desteğinizin festival süresince ve sonrasında da sürmesini diliyorum. Mersin 1.Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali'nin ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelli bireylerin mutlu, huzurlu, güvenli, sağlıklı ve müreffeh bir yaşam standardına kavuşmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum